Noorderlicht fotograferen
Hieronder lees je meer over de instellingen die je het beste kan gebruiken als je het Noorderlicht gaat fotograferen:
Lange sluitertijd van 15 of 20 seconden (hangt wel af van de intensiteit van het Noorderlicht)
ISO waarde van 800 of 1000.
Als je het diafragma kunt instellen, kies dan voor f/4.0 of groter (in ieder geval tussen f/2,8 en 5,6)
Gebruik een (korte) zelfontspanner bij gebruik van een statief
Scherpstellen: Zet autofocus uit, zet je camera op M & stel zelf scherp op een object of lichtpunt
Sla je bestanden op in RAW, op RAW foto’s zie je de sterrenhemel beter terug dan op JPEG’s
Als ik wil weten wanneer er noorderlicht zichtbaar is in nederland ga ik altijd naar de website van space weather of poollicht.be.
daar vind je alle magnometers waar je een indicatie kunt krijgen over hoe sterk een zonnestorm is en of deze mogelijk (fotografisch) te zien is.
er zijn ook diverse apps die melding geven wanneer er noorderlicht zichtbaar is.
De kp-index
De kp index is een indicatie van waar op aarde het noorderlicht zichtbaar is. Bij een kp-index van 0 is er geen zonneactiviteit en dus ook geen noorderlicht. Bij een kp-index van 1-2 is het noorderlicht alleen zichtbaar boven de poolcirkel. Pas bij een kp-index van 7-8 kun je het noorderlicht in Nederland of België zien.
Hoe hoger de kp, hoe intenser het noorderlicht. Het noorderlicht verschuift dan verder naar het zuiden.
Ook is het erg belangrijk om te weten of het magnetisch veld noordelijk of zuidelijk staat (bz).
hoe zuidelijker hoe beter.
Kies de juiste plek voor noorderlicht fotografie
Foto’s van het noorderlicht maak je bij voorkeur van een omgeving met weinig omgevingslicht. Zelfs wanneer het noorderlicht zwak is, kan je camera het noorderlicht vaak al zien. Met het blote oog zie je vaak niks. Wanneer je in stedelijk gebied bent, wordt het noorderlicht al snel overstemd door het strooilicht van lichtvervuiling door stadslicht.
Het bepalen van de compositie voor het fotograferen van het noorderlicht is lastig. Het komt en gaat, de licht zuilen aan de horizon hangen niet stil. Het noorderlicht houdt soms een paar minuten aan, soms langer.
Bomen op de voorgrond, een watertje voor een mooie reflectie,
Door iets op de voorgrond te plaatsen creëer je meer diepte in de foto en is deze minder saai. Zodra je het juiste plekje hebt gevonden is het een kwestie van wachten. Wachten totdat het noorderlicht komt, of wachten tot de bewolking verdwijnt.
Instellingen noorderlicht
Een diafragma van F 2,8-5,6 is een goede keus voor het fotograferen van het noorderlicht. Het diafragma staat dan ver open zodat er veel licht op de sensor van de camera kan vallen.
Je kan het beste beginnen met een sluitertijd van maximaal 20-30 seconde. Bij langere sluitertijden zie je de banden en vormen van de zonneactiviteit niet meer. Ook gaan sterren dan 'trailen' en zijn deze niet langer zichtbaar als lichtpuntjes maar als strepen. (afhankelijk welk mm lens je gebruikt)
Je ISO kies je zo hoog als het moet, Afhankelijk van je camera en de hoeveelheid omgevingslicht kies je een ISO tussen de 800-1600.
Wanneer het donker is, is het lastig om scherp te stellen, Je kan er voor kiezen om je lens op oneindig te zetten maar nauwkeuriger is het om te richten op een lampje aan de horizon en dan de lens op 'manual focus' (MF) in te stellen. Wanneer je een camera met liveview hebt, kun je focussen in de liveview modus terwijl je maximaal inzoomt op je scherm. zet je scherm licht ook altijd op zijn laagst!
dit voorkomt donkere foto's op de pc later!
Schiet je foto's in RAW omdat dit meer mogelijkheden geeft in de nabewerking waaronder ruisonderdrukking.
zorg voor volle batterijen en genoeg geheugen.
hopelijk heb ik je hiermee wat geholpen!